Obertura i Velocitat

01 de desembre 2017 - Consells i Recomanacions - Comentar -

aixeta caudal llum

Obertura i Velocitat

Per disparar en mode semiautomàtic i manual bàsicament cal saber com funcionen 2 factors: Obertura i Velocitat.

L'Obertura representa la quantitat de llum, l'exemple més clar seria imaginar una canonada d'aigua, amb més o menys cabal d'aigua, depenent de l'ample de la canonada (més ampla més aigua, més estreta menys flux d'aigua).

Quan l'obertura és més gran entrarà més cabal de llum, i la imatge serà més clara ( fins i tot pot quedar sobreexposada ), quan l'obertura és més reduïda arribarà menys llum i la foto serà més fosca ( podent arribar a quedar subexposada o curta de llum ).

Per explicar la velocitat parlarem també del Obturador. L'Obturador és una peça que va entre l'objectiu i el sensor, i que impedeix que la llum que entra per l'objectiu pugui arribar a l'interior de la càmera. Seguint amb l'exemple de la canonada d'aigua, l'obturador seria com una aixeta, que quan s'obre deixa penetrar la llum.

L'obturador roman obert un temps breu, generalment una fracció de segon, i quan pensa que la llum que ha entrat és suficient es torna a tancar, tapant i protegint el sensor de la llum. Aquest breu temps és el que coneixem per Velocitat d'obturació o de disparo.

La Velocitat per tant és el temps ( en mil·lèsimes de segon, o en segons ..) que l'obturador es manté apartat permetent el pas de la llum per l'Obertura. Com més gran sigui aquest temps, major quantitat de llum arribarà dins de la càmera, i com menor sigui aquest temps, menor quantitat de llum.

En fotografia, com més temps es deixa a la llum entrar, més llum s'aconsegueix, després més lluminosa serà la nostra foto. I també al revés: si volem una fotografia amb menys llum, haurem de fer que el temps sigui menor.

 

Comparteix 

Deixa el teu comentari
L'adreça electrònica no sera publicada

3 + 2 =
Veure anterior Veure següent
Darreres entrades
Categories